Kaspersky идентифицира кибергрупа, шпионирала повече от 30 страни

Руската фирма за кибер-сигурност Kaspersky Lab е идентифицирала организацията на хакери Equation Group, която е атакувала правителствени, военни и търговски структури на Русия, Иран и тридесет други страни. Атаките са били координирани главно от САЩ и Обединеното кралство. Използваният вирус засяга твърдия диск и е почти невъзможно да бъде отстранен.
Според Kaspersky Lab, Equation Group е работила в продължение на почти 20 години и действията им са засегнати хиляди, може би десетки хиляди, потребители. "Това, което експертите на компанията са открили наскоро надминава всички досега известни злонамерени атаки" се казва в доклада.
Няма преки доказателства, че Equation Group са свързани със специалните служби.
Инфраструктурата на Equation Group има над 300 домейни и 100 сървъра за наблюдение и контрол, които са най-вече в САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Холандия, Панама, Коста Рика, Малайзия, Колумбия и Република Чехия. Kaspersky Lab сега контролира около 20 от сървърите на групата. Според руската компания, хакерите са атакували 12 големи производители: Western Digital Technologies, Maxtor, Samsung, Seagate Technology, Micron Technology, Toshiba Corporation и IBM и др.
Основната цел на Equation Group е била да краде информация и може да се твърди, че хакерите са обменяли информация с" колеги ", които стоят зад атентатите Stuxnet и Flame.

Станете почитател на Класа