Експрезидент на Франция: Украйна - конфедерация извън ЕС и НАТО

В интервю за френска медия, цитирано от ТАСС, Валери Жискар д'Естен, бивш президент на Франция е заявил: Държавното устройство на Украйна трябва да претърпи промени, за да може страната да продължи пълноценното си съществуване. Според него украинската държава следва да се трансформира в конфедерация, която при това ще остане извън рамките на Европейския съюз и НАТО.
Бившият френски президент смята, че в този вид, в който Украйна съществува понастоящем, тя не е в състояние да функционира по демократичен начин и затова било необходимо тя да се реорганизира, като според него това трябвало да стане по конфедеративния модел на швейцарските кантони, като ще бъдат включени руските, полските и централните части на Украйна, което е едновременно федеративно и конфедеративно устройство.
Валери Жискар д'Естен подчертал, че не вижда място за Украйна в общото европейско пространство, защото нямала нито икономическата зрялост, нито достатъчна политическа практика.
„Мястото на Украйна е между две пространства - това на Русия и Европейския съюз. С тях тя трябва да поддържа нормални отношения", коментирал той.
Не по-малко съмнителна за него е перспективата за интеграция на Украйна в структурите на Северноатлантическия алианс.

Станете почитател на Класа