САЩ и Великобритания: Либия се нуждае от правителство, преди оръжия

Две от най-силните членове на Съвета за сигурност на ООН са отхвърлили призива на Либия да се вдигне оръжейното ембарго на ООН. Министърът на външните работи на Либия заяви пред извънредно заседание на Съвета, че е необходимо вдигане на ембаргото, тъй като екстремистката групировка ислямска държава установява присъствие в Северна Африка и се премества по-близо до Европа.
Но Съединените щати и Великобритания -постоянни членове на Съвета с право на вето, са открито притеснени за допускане на повече оръжия в една страна с две отделни правителства, няколко въоръжени групи и висок риск оръжията да попаднат в нежелани ръце. Либия е разделена между международно признатото правителство със седалище в Тобрук и друго правителство в Триполи, подкрепяно от ислямистките милиции. Ембаргото на ООН е в сила от 2011 г., в която Муамар Кадафи бе свален.
На среща във Вашингтон държавният секретар Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини и египетския външен министър Самех Шукри "изразиха дълбока загриженост във връзка с положението в Либия и подчертаха важността на политическия диалог, като единствен начин за излизане от настоящата криза ".

Станете почитател на Класа