В стремеж за повече зеленина Париж обръща поглед към необичайни места

Изтънчените еднообразни сгради покрай парижките булеварди и улици може и да определят облика на френската столица. Нова инициатива обаче планира да вкара малко природа в пределите на града.

"Моконсей" е малка улица в центъра на Париж, която лесно може да бъде пропусната, вървейки успоредно с по-внушителната "Етиен Марсел". Всъщност тя се простира само между две пресечки.

С аптека на единия край и група магазини с модерен дизайн на другия тя изглежда на границата между близките съседски отношения и космополитността дори с характерния си вид на равна калдъръмена улица.

Но към нейния уют скоро ще се прибави нещо малко по-диво.

Една от малкото й на брой къщи от бетон и камък е в списък с над 200 проекта, включени в радикална инициатива на кметството за озеленяване на столицата.

Планът е част от цялостна визия на амбициозната кметица на Париж Ан Идалго, която беше избрана на поста като кандидат на социалистите преди година. Тези усилия донякъде са стимулирани от това, че Париж ще бъде домакин на важни световни преговори за климата, които започват през ноември.

Част от плана на Идалго включва ограничаване на отделящите въглеродни емисии превозни средства, а това предизвиква най-много дебати, засенчвайки останалите елементи на по-широката схема, по които работата безшумно напредва. Сред тях е проектът за озеленяване, започнат през юли 2014 г. - само няколко месеца, след като Идалго зае поста.

В началото парижани бяха призовани да посочат места, които биха имали полза от допълнителна растителност. Получени бяха над 1500 отговора.

Но проблемът с озеленяването на Париж е, че Градът на светлината - една от най-многолюдните европейски столици, с една от най-високите гъстоти на населението в света - просто е малко пренаселен. Въпреки широките булеварди, площадите с фонтани и добре поддържаните градини намирането на пространство за ново разрастастване се сблъсква с жестока конкуренция от страна на процъфтяващия пазар на недвижими имоти.

Трудността идва от това, че съобразяващите се с околната среда архитекти и проектанти от миналото на Париж са се придържали към вековната максима на урбанизацията: растеж.

Вертикалните градини, въведени отчасти от френския проектант Патрик Блан, чиято градина с площ около 800 квадратни метра покрива южната стена на музея "Ке Бранли", бяха възприети като естетически модел за висококонцептуален дизайн преди почти едно десетилетие.

Градините включват смесица от различни растения, подходящи за отглеждане или в малки торби, или в мрежа - подобна на филц тъкан, която може да служи за процеждане на вода. Те често са използвани за отглеждане на растения в сурова среда, но са също така рекламирани като енергийно ефективна изолация за сгради.

Сега те са част от плана на Идалго за изграждане на 209 зелени пространства из Париж редом до бетонните стълбища и булеварди. Според кметицата необичайните места "допринасят за появата на нов градски модел, при който мястото на природата в града вече не е ограничено само в парковете, градините и горите, а включва цялото обществено пространство".

Планът на Идалго е стимулиран частично от продължаващия проблем със замърсяването в Париж в момент, когато градът се стреми да ограничи фините частици под определените равнища. Той освен това се вписва в една по-продължителна тенденция, на която тя постави началото като градски съветник и която включваше построена през 2013 г. плаваща градина на река Сена.

Градината, както и стената на Блан в музея "Ке Бранли", се превръщат в зрелищни проекти сами по себе си, макар да поставят високи екологични цели. В един следобед наскоро в Париж пешеходци, минаващи покрай стената на Блан, спираха и разглеждаха градината сякаш е картина.

БТА

Станете почитател на Класа