Експерти предсказват неизбежния ръст на цените на петрола

Драстичният спад в цените на петрола от август миналата година уплаши мнозина. Въпреки това, експертите твърдят, че цените без съмнение ще се възстановят, единственият въпрос е кога? Историята показва, че повишаването на цените на "черното злато" е неизбежно и се случва по различни причини.
Според информация от администрацията за енергетиката на САЩ (EIA), общият обем на производството на нефт от шисти в САЩ тази година ще достигне 9,3 милиона барела на ден, най-високото ниво от 1972 г. Въпреки това, до 2020 г., дори и най-оптимистично настроените американски агенции прогнозират спад в производството, тъй като шистовите кладенци се изчерпват много бързо.
Докато цената на петрола бе висока, алтернативните източници на енергия отбелязаха голям напредък, но при ниските цени на петрола инвестициите в този сектор намаляха. По този начин, при изчерпване на петролните резерви, цените на петрола ще се увеличат значително, тъй като няма достатъчно развити енергийни източници, които могат да го заместят.
Всяко повишение на цените може да се ускори с решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Саудитска Арабия, като решат да намалят производството на петрол. Сега агенцията се опитва да запази мълчание и да поддържа квотите на производство, но ако ги ограничен, дори малко, ще провокира по-високи цени и това е нещо, което ще се случи рано или късно.
Петролът е изчерпаем ресурс, чиято консумация в световен мащаб се увеличава. Бързите темпове на консумация на горива и липсата на алтернативи, неминуемо ще доведат до ръст на цените.

Станете почитател на Класа