И там мафията си има държава

Градчето Фино Морнаско се намира по средата на разстоянието между Милано и Комо, близо до границата с Швейцария. От 2009 година кмет на селището с десетина хиляди жители е Джузепе Наполи. Две години и половина след като той влиза в кметството, една сутрин го застига зловеща новина: на пътя между пазара и гробището е открит погребален кръст с негова снимка отгоре, а под него с бодлива тел е прикрепена ръчна граната. Причината за странната находка: години наред във Фино Морнаско е действала общинска фирма, очевидно в комбина с организираната престъпност, която е трупала загуби за милиони - за сметка на данъкоплатците. След като кметът се намесва и ликвидира фирмата, започват и опитите за сплашване.
"Основаването на общинско предприятие с дейност, залагаща на обществени поръчки като ремонти, поддържане на паркове, градини и гробища ти дава огромна икономическа мощ в ръцете. И ако не си подотчетен пред никого, например пред общинската администрация, ти можеш да поддържаш общинската фирма с нови и нови договори. Но това не работи в полза на обществото", казва кметът.
Застрашена е демокрацията в общините
Прокуратурата в Милано е преброила дотук 17 опита за сплашване само във Фино Морнаско - срещу кмета, членове на градската управа и на общинския съвет: опожарени коли, срязани гуми и др. Зад тези посегателства личи ясно почеркът на организираната престъпност. Трудно е обаче да се открият извършителите.
Затова държавният секретар, отговарящ за вътрешните работи, Филипо Бубико обещава на местните управи подкрепа в борбата срещу мафията: "Нашата демокрация и институциите на общинско ниво са застрашени. Трябва да ги подкрепим, включително защото те са първата и най-непосредствена връзка на държавата с гражданите."
Специална разследваща комисия към италианския Сенат установи, че от януари 2013 до май 2014 година са били отправени общо 1 265 заплахи срещу местни политици. Членът на групата Марчело Гуалдани казва, че кметовете по места имат сериозни проблеми. Постоянно намаляват обществените поръчки, което създава големи грижи на строителния бранш. Отправяните заплахи са явление с широк спектър на влияние", казва членът на разследващата комисия.
Под постоянна заплаха
Особено в тежки времена на кризи се увеличава натискът срещу органите, от които зависят обществените поръчки. Никой не знае какъв е реалният брой на отправените от организираната престъпност заплахи, тъй като не всички засегнати докладват случаите в полицията. Нито пък се знае колко местни политици са се огънали под натиска на мафията, подали са оставка или са се съгласили да работят за престъпните групировки.
Джузепе Наполи не се е уплашил. Миналата година той се е кандидатирал за втори мандат. Кметуването обаче не е за страхливци, казва той. "Изобщо не е приятно да знаеш, че някой ти има адреса и те следи постоянно. Дотук ни се разминава само със заплахи и материални щети. Но един ден могат да решат да посегнат и на нечий живот. Това ме притеснява най-много", казва кметът на Фино Морнаско.
DW

Станете почитател на Класа