Изтощеният Египет намира помощ и инвестиции от Обединените арабски емирства

Обединени арабски емирства - тази малка нация от Персийския залив, известна със своите извисяващи се небостъргачи и търговска ориентация, стана най-силният съюзник на най-голямата държава в арабския свят. Обединените арабски емирства помпат милиарди долари и инвеститори в Египет в опит да стабилизира повредената му икономика, като изграждат и военно сътрудничество.
"Ние сме в авангарда на искащите стабилност за Египет, чиято сигурност представлява крайъгълен камък за сигурността на арабския свят и не можем само да стискаме палци за постигане на стабилност и развитие в Египет" каза външният министър Шейх Абдула бин Зайед ал Нахян на конференция в Дубай. Тази конференция постави връзките ОАЕ - Египет като централна тема пред 80 присъстващи държави. Министър-председателят на Египет, Ибрахим Махлаб, от своя страна възхвали "мъдрото ръководство" на емирствата и приятелството на двата народа.
Емиратствата са ключов организатор и на конференцията за икономическо развитие през следващата седмица в курорта Шарм ел-Шейх, насочена към привличане на инвеститори в Египет и съживяване на икономиката. Сред участниците са мениджърите на световни компании като General Electric и Coca Cola, телекомуникационната Etisalat Group, инвестиционната Abraaj Capital, Emaar Properties построили най-високият небостъргач в света, както и мениджъри от авиацията, банковото дело и енергийните индустрии.
Държавният министър Султан Ал Джабер, член на малобройния Управителен комитет на конференцията, обеща на събитието да бъде "първа стъпка в прилагането на по-голяма стратегия, която ще гарантира икономическото съживяване на Египет."
Освен предоставянето на преки помощи, Емиратствата изграждат училища, клиники, силози за пшеница и десетки хиляди домове като част от пакет $ 10 милиарда за Египет след свалянето на Морси. За разлика от това, Египет няколко години е водил преговори с Международния валутен фонд за заем в размер на $ 4.8 милиарда, но без резултат.
Емирствата също ще спечелят, те считат Египет за център на регионалната сигурност, поради местоположението му, броя на населението и неговата извънредна историческа и културна роля. Също както Саудитска Арабия и новият египетския президент Абдел-Фатах-ел-Сиси, Емирствата разглеждат Мюсюлманско братство на Морси като заплаха и се намесват агресивно, за да се справят със симпатизантите на групата в началото на Арабската пролет. Те подкрепиха Кайро и Рияд за обявяване на групата за терористична организация.

Станете почитател на Класа