Време е за жена начело на ООН

На частен работен обяд на петимата най-силни членове на Съвета за сигурност на ООН разговорът се завъртя около въпроса кой ще е следващият генерален секретар.

Европейски представител напомни на колегите си за резолюция на Общото събрание, която е почти толкова стара, колкото самата 70-годишна организация - ръководство за процеса на подбиране на шефа на ООН, който си остава таен и почти изцяло мъжки. В резолюцията от януари 1946 г. се казва, че постът трябва да се заема от "изтъкнат мъж с високи постижения".

Може би няма да е зле да се прибавят думите "или жена", предложи посланикът.

Несъмнено. Само три жени са били включени сред кандидатите в миналите гласувания на закрити врата и неофициални допитвания, които от десетилетия използва Съветът за сигурност, за да направи избора си. Сега обаче тръгват две кампании, които се борят следващият генерален секретар да е жена.

"Досега е имало осем мъже и нито една жена. Според мен е крайно време", каза Джийн Красно, лекторка в Йейлския университет, който ръководи новата "Кампания за избиране на жена за генерален секретар".

Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще бъде на поста до 31 декември 2016 г., но обсъжданията за приемника му вече започнаха, особено сред наблюдателите на ООН, които стигат дотам да проверяват почерците на бюлетините след неофициалните гласувания в Съвета за сигурност. Очаква се приемникът на Бан да бъде избран в края на следващата година, макар и да няма фиксирана официална дата.

В неделя кампанията ще лансира WomanSG.org, за да представи около дузина жени, които според нея са изключителни потенциални кандидатки с политически опит. На все няколко седмици в сайта ще се поства друга група възможни кандидатки.

Следващия месец международната женска правозащитна организация Равенство Сега (Equality Now) ще лансира подобна кампания - Време е за Жена (Time for a Woman) и ще приканва обществеността да оказва натиск на ООН и на страните членки да превърнат "пола в сериозен критерий за пръв път", каза юрисконсултът на групата Антония Къркланд.

Сред посочените от тях жени са бившата новозеландска министър-председателка Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, българският европейски комисар Кристалина Георгиева, литовската президентка Далия Грибаускайте, датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит и чилийската президентка Мишел Бачелет.

"И естествено, човек може да мечтае за (германската канцлерка) Ангела Меркел", каза Лора Лисуд, генерален секретар на Съвета на жените световни лидерки, група от 53 настоящи и бивши жени лидери на държави, която не участва в нито една от двете кампании.

Друго споменавано име е това на изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, макар че като французойка шансовете й вероятно са минимални. По традиция не се вземат предвид кандидати от петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Темата е популярна с наближаването на срещата тази седмица в ООН на женски организации за заседанието на Комисията по статута на жените, в рамките на която ще има прояви с участието на Хилари Клинтън и Мелинда Гейтс.

По света в момента има по-малко от 20 жени държавни или правителствени ръководители, а около една четвърт от най-високите постове в Секретариата на ООН са заети от жени. Жена генерален секретар ще е "черешката на тортата", каза ръководителката на агенцията на ООН за насърчаване на равни права за жените Фумзиле Мламбо-Нгкука.

Надпреварата за генерален секретар, точно като тази за президент на САЩ, трае дълго както по време, така и като спекулации, както се видя от обяда миналата седмица, разказан от пряко запознат със събитието източник от ООН, който обсъди частния разговор анонимно.

Съгласно традицията всеки регион, като Африка или Азия, дава поред свой представител на най-високия пост, макар и в Устава на ООН да не се казва нищо по този въпрос. Този път би бил ред на Източна Европа, която никога не е имала свой представител на поста. Ръководителката на културната агенция на ООН, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, вече е фаворит в спекулациите и е номинирана от родната си България.

Освен призивите за жена начело на организацията обаче има и настоявания от високи места цялостно да се промени процесът на подбиране на генерален секретар, което би дало възможност за повече женски кандидатури от цял свят.

Кампанията "1 за 7 милиарда", лансирана миналата година с подкрепата на десетки неправителствени организации като Амнести интернешънъл, изразява разочарованията на голяма част от 193-те страни членки на ООН, които казват, че нямат особено влияние при подбирането на генерален секретар. Съветът за сигурност, доминиран от петте си постоянни членки и правото им на вето, в общи линии издига и предлага един-единствен кандидат на одобрението на Общото събрание на всички страни членки.

Стига толкова, казва кампанията. Тя иска повече прозрачност и публично участие за най-добрия кандидат, "независимо от неговата или нейната страна на произход". Кампанията "1 за 7 милиарда" не настоява за жена генерален секретар, но посочва, че постът никога не е бил заеман от жена.

През февруари бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан се присъедини към една от трите жени, за които някога е гласувал Съветът за сигурност по време на обсъжданията му за шеф на ООН, и двамата призоваха за по-силно ООН. Анан и бившата норвежка министър-председателка Гру Харлем Брундтланд заявиха, че Съветът трябва да направи процедурата по подбиране на генерален секретар по-открита и щателна - и това да стане навреме за посочването на приемника на Бан. "След осем "той" сигурно е време за "тя", написаха те в авторска статия в "Ню Йорк таймс".

БТА

Станете почитател на Класа