Русия завзема половин Украйна

Русия може да окупира цялата територия на Украйна източно от левия бряг на река Днепър, смятат специалисти, цитирани от американската аналитична компания „Стратфор".

Според тях Москва може да нанесе серия от краткотрайни удари по Източна Украйна, за да сплаши военното командване в Киев и да скове действията му. „Такава стъпка обаче ще бъде направена в съчетание с някакви бъдещи военни действия от страна на Русия или проруските сепаратисти", се казва в доклада.

Друг „ограничен" вариант може да бъде разширяването на териториите, контролирани от сепаратистите, до границите на Донецка и Луганска области. Засега те не са 100 процента окупирани.

Един от най-често обсъжданите сценарии според „Стратфор" е обединяването на завзетите територии в Донбас с Крим по южното крайбрежие на Украйна. В такъв случай аналитиците предвиждат настъпление на широк фронт, за да бъде осигурена на Крим доставката на вода от Днепър, и създаването на сухопътен коридор. „По време на такова настъпление първият ешелон на силите ще се придвижва бързо през Украйна по посока на Херсон и Новая Каховка на брега на Днепър, където ще създадат отбранителни позиции", смятат в „Стратфор".

Този вариант обаче крие сериозни рискове за Русия. Установяването на предните позиции ще зависи от контрола върху дългата, но тясна крайбрежна линия, която трудно ще може да бъде поставена под контрол. Затова като още един възможен сценарий американските аналитици разглеждат завземането на цялото южно крайбрежие на Украйна с излаз към Приднестровието – проруската сепаратистка република на територията на съседна Молдова. Тя е затисната между левия бряг на река Днестър и Украйна. Това може да отреже изцяло Украйна от морето и да гарантира на Русия всички интереси в региона. И тука обаче има рискове. Те са свързани с провеждането на сложни и опасни операции на голяма река (Днепър) с широка и уязвима логистика.

За да избегне възможни рискове силите й да бъдат отрязани и да останат без подкрепления, Русия може да се опита да превземе и част от Източна Украйна с Харков, Днепропетровск и Запорожие.

Последният сценарий, разглеждан от „Стратфор", е завземането на цяла Левобрежна Украйна. Така наричат територията на страната източно от левия бряг на река Днепър, която пресича републиката от север на юг. Според аналитиците обаче това ще изисква значително количество войски в Източна Украйна и масивна кампания за борба с хората, които ще въстанат в районите на Киев, Харков и Днепропетровск.

Станете почитател на Класа