Казаха на Гърция "да спре да пилее време" по сделката с дълга

Ръководителят на финансовите министри на еврозоната призова Гърция да "спре загубата на време" и да участва в сериозни преговори за реформа. На среща в Брюксел, Йероен Дийселблоем каза, че е малък напредъка, постигнат след обсъждания вече две седмици.
Европейските кредитори искат да одобрят подробен списък с реформи, преди да отпуснат каквито и да е заеми на Гърция. Но досега Гърция само е очертала широк кръг предвиждани промени.
Г-н Дийселблоем зааяви: "Това е отнема много дълго време Ние предложихме да ги подкрепим, но това върви ръка за ръка с някои условия. Реалните разговори все още не са започнали, така че трябва да се прекрати загубата на време".
Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис все още не е отговорил на коментарите. В петък той е изпратил писмо до длъжностни лица от еврозоната със седем планирани мерки за реформа. Но по време на срещата в Брюксел, длъжностните лица са установили, че писмото е само отправна точка и не съдържа подробни данни.
Гърция има за цел да спести € 200 милиона (£ 140 м) чрез съкращения на публичните разходи, както и оптимизиране на бюрокрацията и мерки срещу укриването на данъци. Тя трябва да договори условия, така че да получи още кредити от еврозоната и Международния валутен фонд. Това от своя страна ще позволи на банките да се финансират от Европейската централна банка.
По-рано, г-н Варуфакис каза, че е възможно да се проведе референдум, ако еврозоната отхвърли плановете на Гърция за предоговаряне на дълга. Това се тълкува от някои като заплаха за напусканена еврозоната, ако преговорите се провалят, нещо което гръцкото правителство побърза да отрече, официални лица заявиха, че членството на Гърция в еврозоната е "даденост" и не съставлява част от преговорите с Еврогрупата.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова г-н Варуфакис и други министри да използват "по-малко думи и повече действия".

Станете почитател на Класа