Инфография: Светът с рекордни нива на дълг в последните векове

Осем години след началото на икономическата криза, светът е потопен в дългове, достигащи рекордни нива,като общата сума на дълга, натрупан през годините е 57 000 000 000 000 (57 трилиона) долара, според Глобалния институт McKinsey.
Банката за международни разплащания е изчислила, че от 2007 г. насам, държавният дълг на страните от Г-7 по отношение на БВП, е нарастнал с 40% и е достигнал 120%. Нито една от развитите икономики, и само пет от развиващите се пазари са намалили съотношението дълг / БВП, което включва както вътрешния дълг, така и държавния.
Драстичното увеличение на държавния дълг се дължи на факта, че страните не са успели да намалят задълженията си чрез инфлация. Вместо това, световната дефлационна спирала е увеличила дълга на страните и лихвите за обслужването му. Тази комбинация от дефлация и свиване на икономиката, особено в еврозоната, е довело McKinsey до заключението, че "намаляването на задлъжнялостта е рядко явление и решенията са оскъдни."
С глобалната задлъжнялост, която достигна най-високото си ниво за последните 200 години, МВФ предупреди, че светът ще се нуждае от вълна на неизплащания, данъци върху спестяванията и по-висока инфлация, за да може най-накрая да се разчисти пътят към възстановяване.
На картата на задллъжнялостта България (в сиво)е видна като островче на сравнително нисък дълг.

Станете почитател на Класа