Политолог: принизяването на патриотизма води Европа към крах

В момента имах крах на европейските ценности, а идеята за "единна Европа" се проваля, защото се основаваше на "принизяването на патриотизма и националната гордост".

Такова мнение изказва американският политолог Брюс Торнтън в American Conservative.

Последните години се забелязва забавяне на икономическия растеж в еврозоната – през 2013 г. той бе 1 процент. Освен това в ЕС са високи показателите на безработица – през декември 2014 г. тя бе 11,4%, като при това се влошава демографското положение. "Европейците са остаряваща, намаляваща, изчезваща, умираща раса", пише изданието. То посочва, че заради ниската раждаемост Европа се запълва от имигранти мюсюлмани, които презират новата си родина и "намират привлекателна алтернатива в привързаността си към радикалния ислям".

Ето защо се засилват политическите партии, които изискват ограничения върху имиграцията като "Партията за независимост на Великобритания", "Националният фронт" във Франция и "Патриотите европейци срещу ислямизацията на Запада" в Германия, пише изданието.

В статията се отбелязва, че Европа се е изграждала върху идеите на християнството, равенството, политическата свобода и правата на човека. Но днес "Европа остана без своя исторически обединяващ принцип", смята Торнтън.

"Всички народи са продукт на определена култура, език, обичи традиции, история, географско положение...Това чувство на принадлежност към дадена общност с обща идентичност не може да се сформира чрез единна валута", отбелязва политологът. Заради това "национализмът" и "патриотизмът" сега са в подем в Европа. Те са вдъхновени от такива лидери като Мари Льо Пен във Франция и руският президент Владимир Путин, изтъква още политологът. /РИА "Новости"

Станете почитател на Класа