Излизането на Гърция от еврозоната би било "идиотско", казва Туск

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че гръцко излизане от еврото би било "идиотски сценарий". Туск се изказа на фона на нови данни показващи как Гърция се подхлъзва обратно към дефицита през януари и февруари. Неговите коментари са в противоречие с мнението на много германски икономисти, които казват, че всеки риск за напускане ще бъде управляем.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и министър на финансите Янис Варуфакис изразиха оптимизъм, че споразумение с международните кредитори е възможно.И двамата са уверени, че до 20 април може да има договореност. Г-н Ципрас обяви в понеделник, че ще посети Германия на 23 март, за да обясни защо е против строгите икономии и да осигури подкрепата на канцлера Ангела Меркел. Той е изправен пред силна опозиция от страна на партньорите в ЕС, които не са склонни на големи отстъпки.
Допълнителни проблеми се появиха през уикенда, когато високорейтингово немско токшоу на канал ARD показа видео кадри, на които г-н Варуфакис пренебрежително показва среден пръст към Германия през 2013 година. Г-н Варуфакис настоя, че видеото е "фалшифицирано", но програмата публикува изявление в понеделник, че след проверка на видеото, се доказва че е истинско.

Станете почитател на Класа