Новата банка за развитие на Пекин разделя западните нации

Великобритания се превърна в първата страна от Г7, която се присъедини към новата ръководена от Китай инвестиционна банка, маркирайки историческа стъпка към многополюсен световен ред. Дали проявява политическа мъдрост или просто има нюх за бизнес, но британският министър на финансите Джордж Озбърн заслужава да бъде поздравен. Той рискува гнева на главния съюзник на неговото правителство, САЩ, когато обяви решението на Великобритания да стане един от основателите на Азиатската инфраструктурна инвестиционна банка (AIIB) в Пекин. Това е историческо решение, което е доказателство за приемане от Великобритания - на първо място сред индустриализираните държави от западния свят - на новия многополюсен световен ред.
Американците сигнализираха веднага, че не одобряват опита на Китай да съперничи на Азиатската банка за развитие (ADB), основана през 1966 г., контролирана основно от Япония и САЩ. Американците се опасяват, че AIIB ще привлече инвеститори с по-щедри заеми от тези с пословично строги условия, предоставяни от ADB или Световната банка.
Но в Лондон, въпреки натиска от Вашингтон, изглежда надделя убеждението че AIIB представлява уникална възможност да се инвестира и стимулира растежа зв Азия и че има повече смисъл да принадлежиш към тази организация, участвайки в управлението й, отколкото да се цупиш в кулоарите. Мъдър ход, който Германия ще бъде посъветвана да повтори. На последната среща на върха на Г-20 в Австралия, Ангела Меркел правилно посочи, че с азиатските страни се развиват много динамично и Европа трябва да направи усилие да се равнява с този темп. Анализаторите очакват Франция, Германия и Италия да последват примера на Великобритания да се присъедини към новата банка.
Китай е на път също да създаде и своя собствена банка за развитие заедно с Русия, Индия и Южна Африка, банката на BRICS. Целите на AIIB и АБР преди всичко са да се стимулират инвестициите в инфраструктура в Азия. За британците, които наемат китайци за свои инфраструктурни проекти, участието в банката AIIB предлага начин да се повлияе на управлението на бъдещите проекти.
Противниците на банката AIIB, от друга страна, се опасяват, че новата китайска банка за развитие ще увеличи влиянието на Китай сред своите съседи и върху проектите в региона. И тук също важи правилото: конкуренцията е добре за бизнеса. Но освен това, един многополюсен световен ред би трябвало да означава всеки да получава парче от баницата, включително новите деца в квартала. Забележително е, че британците са първите, които признават това. Германия щеше да си направи услуга, ако беше първа, особено след като никоя друга западна държава не е спечелила колкото Германия от възхода на Китай като експортна нация. Берлин вече може само да следва преднината на Великобритания, но сега подобен ход ще има много по-малка политическа стойност.

Станете почитател на Класа