Челен опит: Гърция прие закона срещу бедността без да пита Брюксел

Със завидно единство гръцкият парламент прие късно снощи закон за борба с последствията от жестоките икономии, станал популярен като закон за бедността. Законът бе подкрепен както от управляващата коалиция СИРИЗА-АНЕЛ, така и от опозиционните партии "Нова демокрация" и ПАСОК, предадоха световните агенции.
"Това е първият гласуван у нас закон за последните четири години, който не е изпратен по електронната поща (от Брюксел) и не е преведен от чужд на гръцки език, а написан от гърци", подчерта гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Сред залегналите в него мерки за борба с последствия от жестоките икономии, наложени на Атина от чуждите кредитори, са предоставяне на купони за храна на 300 хил. бедни, безплатна електроенергия, субсидии за плащане на наем за жилище.

От парламентарната трибуна Ципрас съобщи, че днес или в петък правителството ще внесе и втори законопроект, който ще позволи длъжниците да изплащат дълговете си към държавата на 100 вноски. "Изпълняваме предизборните си обещания, въпреки опитите на някои наши европейски партньори да ни попречат", отбеляза многозначително гръцкият премиер.

По изчисления на кабинета, помощите за най-бедните ще глътнат 200 млн. евро. Средствата ще бъдат осигурени чрез съкращаване на заплатите и разходите във всяко едно министерство. Планира се по този начин да бъдат генерирани близо 61 млн. евро. Още 140 млн. ще бъдат спестени чрез новата система за провеждане на търгове за обществени поръчки.

Станете почитател на Класа