Кои авиокомпании имат най-старата флота в света?

Самолетът на Germanwings, който се разби във Франция във вторник, бе на 24 години. Germanwings принадлежи на Lufthansa, най-голямата авиокомпания в Германия и втора по големина в Европа, която, от своя страна, е една от компаниите с най-стари въздухоплавателни средства света.
През ноември 2013 г. порталът "IBTimes" изготви списък на авиокомпаниите в света, със "стари" флоти . Деветото място е за германската Lufthansa, на която принадлежи Germanwings. Оттогава ситуацията не се е променила много и сега средната възраст на самолетите на немската компания е 11,2 години.
Няколко авиокомпании подновиха своите флоти значително. Например, националната авиокомпания на Мексико Aeromexico намали средната възраст на флота си почти два пъти от 15,2 години до 8.7. Хонконгската Cathay Pacific, призната за най-добра авиокомпания в света през 2014 г., успя да "подмлади" средната възраст на своите въздухоплавателни средства от 13 до 7,8 години.
Други компании обаче не са го направили. Пета в списъка на авиокомпаниите с най-стария парк в света е нискотарифната Southwest Airlines, САЩ, със средна възраст 11,7 години. Четвърти в списъка е най-големият превозвач в САЩ, American Airlines, със средно 12 години. Една от големите американски и световни авиокомпании, United Airlines, е на трето място със 13,5 години. На второ място е американската Delta Airlines, една от най-големите в света със 16,9 години.
Най-старият парк в света принадлежи на Allegiant Air, американска нискобюджетна авиокомпания със средна възраст на флота от 22 години. За отбелязване е, че първите пет места са заети изцяло от американски компании.

Станете почитател на Класа