Шеф на Европол предупреждава за криптирането

Шеф на Европол каза, че сложните онлайн комуникации са най-големият проблем пред службите за сигурност за справяне с тероризма. Скрити области на интернет и криптирани комуникации правят все по-трудно следенето на заподозрени в тероризъм, предупреждава Роб Уейнрайт от Европол.
Г-н Уейнрайт каза, че в повечето текущи разследвания, в същността на опериране на терористите, е установено използването на криптирани съобщения. "Това промени самото естество на антитерористичната работа и стана може би най-големият проблем за полицията и правоохранителните органи в справянето със заплахите от тероризма", обясни той. Терористите експлоатират "тъмната мрежа", където потребителите влизат в интернет анонимно, далеч от погледа на полицията и службите за сигурност, вече са открити доказателства, че Ислямска държава (IS) използва криптирани сайтове за радикализиране или привличане на нови попълнения.
Той също е обезпокоен от ходовете на компании като Apple, които позволиха на потребителите да криптират данни на своите смартфони. Развитието на приложения за силно криптирани кратки съобщения е друга причина за безпокойство.Това означава, че хората биха могли да изпращат текстови и гласови съобщения, много трудно или невъзможно за достъп от полицията, каза той.
"Разочаровани сме от позицията, заета от тези високотехнологични фирми, която добавя проблеми при получаване на достъп до комуникациите на най-опасните хора, злоупотребяващи с интернет. Г-н Уейнрайт призна, че това е в резултат на разкритията на бившия служител на Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън, който освети как службите за сигурност широко са извършвали надзор на имейли и съобщения. Той каза, че службите за сигурност сега трябва да работят за възстановяване доверието между технологични фирми и властите.
Говорителят на TechUK, Асоциацията за технологична търговия на Великобритания, от своя страна заяви: "С подходящите ресурси и сътрудничество между службите за сигурност и технологични компании, плюс ясна правна рамка за това сътрудничество, ние може да осигурим поддържането на националната и икономическата сигурност. От огромното количество финансови транзакции, до лични данни, съхранявани на различни устройства, сигурността на цифровите комуникации е в основата на икономиката на Обединеното кралство. Криптирането е основен компонент на съвременния свят и осигурява възможността Великобритания да запазва позицията си на водеща икономика в света. Технологичните компании приемат невероятно сериозно своите отговорности по сигурността и в процеса на борбата с тероризма и други разследвания се ангажират с подкрепата на закона и службите за сигурност."

Станете почитател на Класа