ilPrice: По въпроса за санкциите Западът ще се предаде преди Русия

Между западните страни се увеличава разделението по отношение на Москва, докато самата Русия със своите огромни възможности за растеж не бърза да отстъпи пред натиска на Европейския съюз и Съединените американски щати, пише OilPrice.
Отношенията между Русия и Запада са в задънена улица, на фона на украинската криза и на пръв поглед това положение може да се задържи дълго време, обаче, най-вероятно една от страните не ще издържи и ще отстъпи, пише онлайн изданието OilPrice.
На Запад преобладава мнението, че Русия не може да си позволи дълго конфронтация с Европейския съюз и Съединените американски щати. Рублата падна, централната банка очаква икономиката на страната през 2015 г. да намалее с 3.5-4 на сто. Все пак, има надежда за руския петрол. Според Световната банка, можем да очакваме, благоприятен за Руската федерация растеж на цените на петрола до 2025 г. Според министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев, през 2018 г. Русия ще достигне темп на икономическия растеж не по-малък от средния за света т.е. Русия няма да се поддаде на американските и европейските ястреби, смята OilPrice.
В Европейския съюз зрее разделение по въпроса за санкциите. В средата на март САЩ обявиха намерението си да засилят антируските мерки, докато Москва не се откаже от Крим. Европейските лидери, особено германският канцлер Ангела Меркел, също отчетоха готовност да поддържат санкциите, докато напълно не се изпълни споразумението от Минск. Въпреки това, западните страни само изглеждат обединени от обща позиция, докато всъщност мненията им за санкциите се различават значително.
Еврочиновниците казват, че почти половината от страните членки на ЕС са готови да намалят санкциите. На най –висок глас за недоволство от антируските мерки говорят Австрия, Кипър, Унгария, Италия, Гърция, Словакия и Испания. Активно се сближават с Русия Гърция и Унгария - Атина разчита на финансова подкрепа от Москва, а Будапеща подписа с Русия споразумение в областта на мирната ядрена енергия, която включва изграждането на два блока в АЕЦ "Пакс".
"Става ясно, че ефекта от санкциите е ограничен и са малко възможностите за усилване на действието им. Никой не иска да бъде в последните редове, когато санкциите ще бъдат премахнати. Русия има огромен потенциал за растеж и няма недостиг на фенове нито на Изток, нито на Запад "- пише изданието.

Станете почитател на Класа