Шефът на сигурността в Китай - Джоу Йонгканг - на съд

Бившият шеф на сигурността на Китай Джоу Йонгканг е обвинен в подкуп, злоупотреба с власт и умишлено разкриване на държавни тайни, съобщават държавните медии. До пенсионирането си през 2012 г., г-н Джоу беше един от най-силните мъже на Китай. Той оглавяваше Министерството на обществената сигурност и бе член на върховния орган за вземане на решения в Китай - Постоянния комитет на Политбюро.
След като Цзинпин пое поста президент през 2013 г., срещу него започна разследване.След месеци на слухове той бе изключен от комунистическата партия, а случаят му е изпратен на съда в Тиендзин. Ръководителят на висшия съд на Китай, заяви че ще има "отворен процес", въпреки че няма обявена дата.
В кратко изявление, топ прокуратурата тялото на Китай заяви "Ответникът Джоу Йонгканг ... се възползвал от постовете си за да осигурява печалби и незаконно е получил огромна собственост и активи, причинявайки големи загуби за публична собственост и накърняване интересите на държавата и народа".
Всеки, който е официално обвинен в извършване на престъпление в Китай знае вероятния изход, а Джоу Йонгканг знае по-добре от всеки друг. Той е ръководил вътрешния апарат за сигурност на страната, със силно влияние в съдебната система, полицията и разузнавателните служби. Бившият цар на сигурността е най-високопоставеният обвинен от десетилетия.
Той в крайна сметка ще бъде признат за виновен, разбира се. Но не е ли твърде лесно да се счита, че падането на толкова високопоставена фигура доказва ефективността на кампанията за борба с корупцията?. Истинският въпрос е този: при толкова много висши фигури на комунистическата партия, бивши и настоящи, които използват своите позиции за обогатяване - лично и на техните семейства, защо точно той?
Анализатори твърдят, че разследването на г-н Джоу позволява на президента Си Цзинпин да консолидира своята власт, като премахва хората противопоставящи се на неговите реформи и подобрява образа на Комунистическата партия.

Станете почитател на Класа