Конгресът на САЩ се стреми да подкопае ядрената сделка с Иран

Въпреки че президентът на САЩ Барак Обама окачестви като "исторически" консенсуса за бъдещата ядрена сделка с Иран, предстои му свирепа битка с Конгреса за да одобри споразумението. Повечето депутати, републиканци и демократи, критикуват диалога с Техеран, вярвайки, че отстъпките, предложени на Иран са неприемливи.
Произраелското "лоби" е друг важен фактор. В една от срещите със законодателите, Обама разгневен от противопоставянето им на споразумение с Иран, ги обвини, че работят за спонсорите си, а не в интересите на САЩ. В речта си миналия месец в Конгреса Израелският премиер Бенямин Нетаняху добави масло в огъня на недоволството.
Депутатите смятат, че споразумението с Иран ще е международен договор, който ще изисква одобрението на Сената. Ръководителят на Комитета по международни отношения на Сената, Боб Коркър, е подготвил законопроект , който принуждава Обама да представи споразумението за гласуване в Сената, контролиран от Републиканската опозиция. Въпреки че Белият дом предупреди, че ще наложи вето на такъв законопроект, Конгресът може да преодолее ветото, ако има подкрепата на две трети от двете камари. Затова Белият дом ще се стреми да привлече възможно най-голям брой демократи.
Друга спънка между Обама и Конгресът са санкциите. Според ангажиментите, поети от преговарящия секстет и Техеран, САЩ, ЕС и ООН трябва да вдигнат на анти-иранските икономически санкции ако Иран изпълнява задълженията си. И въпреки, че Обама има силата да спре или да смекчи определени санкции, Конгресът ги е наложил, което ще изисква одобрението му за пълното им вдигане.
"Конгресът ще се стреми да се занимае със случая, така че вдигането на санкциите не е на дневен ред. Това, което те искат, е да продължат да саботират [споразумението]. Тяхната крайна цел е да се разоръжи Иран, при запазване на икономическата война срещу него" каза политологът Дан Глейзбрук.

Станете почитател на Класа