"Los Angeles Times": "САЩ похарчиха безполезно милиарди за противоракетна отбрана"

Американската агенция за противоракетна отбрана (ААПР) е похарчила през последното десетилетие около 10 милиарда долара за проекти на ПВО, впоследствие отменени поради неефективност. Поради тази грешки, отбраната на САЩ е застрашена, пише "Лос Анджелис Таймс".
Един от най-големите провали на ААПР се оказа плаващата радарна система SBX коятото струваше 2.2 милиарда долара, се казва в документа. По време на изграждането, агенцията уверявяше, че радарът SBX е в състояние да открие бейзболна топка над Сан Франциско. Но по време на тестването стана ясно, че зоната на видимостта на SBX е твърде малка и че в случай на нападение не е възможно да се настрои радара в кратък период от време. От 2013 г., радарът завинаги остана неактивен в Пърл Харбър.
Авиотранспортираният лазер (ABL) показа нисък обхват на лазера и се установи, че самолети, оборудвани с това оръжие трябва непрекъснато да летят в близост до границите на врага, където са лесни мишени за зенитни ракети. Проектът, който струва 5.3 милиарда, бе отменен през 2012 г., след десет години на тестване.
Интерсепторът за кинетична енергия бе разработен за монтаж в бойни кораби, но се оказа прекалено обемист. Освен това, за да бъде ефективен прихващачът трябва да бъде поставен в близост до целта, което го прави уязвим. Проектът, оценен на 1.7 милиарда, бе отменен през 2009 г. след шест години на развитие.
Множественият интерсептор за $ 700 милиона, проектиран от Lockheed Martin за унищожаване на многобройни вражески ракети, бе спрян без нито един изпитателен полет.
Според експерти, тези неприемливи разходи са свързани с неспособността на Агенцията за противоракетна отбрана за независима и разумна оценка на проектите.

Станете почитател на Класа