Във великденско послание папа Франциск настоява за мир в Ирак и Сирия

По време на традиционното си Великденско послание, папа Франциск призова за мир "преди всичко" в Сирия и Ирак. Той призова международната общност да се справи с "огромната хуманитарна трагедия" в двете страни. Папата призова за също мир в Светите земи, Украйна, Либия, Йемен, Нигерия, Судан и Демократична република Конго и отново спомена преследването на християните в много страни.
В обръщение към вярващите на дъждовния площад Свети Петър, папата заяви: "Ние молим Исус, победител над смъртта, да облекчи страданията на нашите многочислени братя и сестри, преследвани за името му, както и за всички онези, които страдат несправедливо в резултат на продължаващите конфликти и насилие. Ние молим за мир, преди всичко в Сирия и Ирак, ревът на оръжията да бъде прекратен и да бъдат възстановени мирните отношения между различните групи, които съставляват тези обичани страни."
Той каза също, че неговите мисли и молитви са с младите хора, убити в клането миналия четвъртък в Кения. Позовавайки се на рамковото споразумение относно ядрената програма на Иран,постигнато неотдавна в Лозана, той изрази надежда това да е "окончателно стъпка към един по-сигурен и братски свят".
Папата заключи посланието си с думите: "Мир и свобода за жертвите на наркодилъри, които често са свързани със властите, които би трябвало да защитават мира и хармонията в човешкото семейство. И ние искаме мир за този свят подложен на дилъри на оръжие."
Преди два дни, по време на служба на Разпети петък в Рим, папата осъди "съучастническото мълчание" поповод убийствата на християни.

Станете почитател на Класа