Окинава казва „твърдо не“ на военна база на САЩ

Властите на японския остров Окинава са категорично против прехвърлянето от Футенма в град Наго на военна база на САЩ, заяви губернаторът на префектурата, Такеши Онага.
"Убеден съм, че изграждането на нова военна база в в Наго е абсолютно неприемливо", заяви областният управител на Окинава по време на преговорите с главния секретар на кабинета на министрите на Япония, Йошихиде Суга.
Областният управител обеща да изтегли военната база на САЩ от острова, когато дойде на власт през ноември миналата година, което принуди правителството на Япония да маневрира между интересите на хората и своите американски съюзници.
На свой ред, Йошихиде Суга каза, че "прехвърлянето на базата е единственият вариант, ако се има предвид запазването на съюза между Япония и Съединените щати." Той добави, че правителството " ще се радва да възстанови доверието на гражданите на Окинава".
Напрегнатите преговори между местните власти на острова и представители на централната власт започнаха заради подводни сондажи, извършвани в град Наго, които са били спрени тъй като увреждат кораловите рифове в района.

Станете почитател на Класа