Лагард приветства ангажиментa на Атина за изплащането на заем

Главата на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства новината, че Атина ще извърши плащането на заем към МВФ през тази седмица. В неделя, министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис заяви, че страната му, има намерение да посрещне "всички задължения към всички свои кредитори".
Лагард каза в изявление в неделя и г-н Варуфакис е съгласил, че продължаващата несигурност по способността на Гърция да изплати дълга си, не е в интерес на страната.
"Аз приветствам потвърждението от министъра, че дължимото към фонда плащане на 09 април ще бъде изпълнено" каза г-жа Лагард. "Изразих моята благодарност за ангажимента на министъра да подобри способността на техническите екипи да работят с властите, да проведат надлежна проверка в Атина, както и да засили дискусиите с екипите в Брюксел, които ще се възобновят в понеделник . "
Изминаха почти пет години от началото на гръцкия спасителен план. Имаше опасения, че Гърция няма да бъде в състояние да посрещне изплащането на заема си към МВФ от € 450м. Гърция е в напрегнати, продължителни преговори в последните месеци с кредиторите си по своята спасителна програма. През февруари правителството договори четири-месечно удължаване на спасителния план в замяна на отпадане на ключови мерки за строги икономии и предприемане на одобрена от еврозоната програма за реформи.
Миналата седмица страната представи нов пакет от реформи, с надеждата за получаване на част от финансирането, но предложението все още не е получило одобрение от кредиторите от ЕС и МВФ.
Забавянето на около € 7.2 млрд, които трябва да бъдат предоставени на Гърция принуди правителството да използва своите резерви, за да изпълни задълженията си.

Станете почитател на Класа