Посланикът на САЩ не е добре дошъл в Пражката резиденция на президента на Чехия

"Няма да позволя на който и да е посланик да има думата при моите планове за пътуване в чужбина".
Чешкият президент Милош Земан заяви, че посланикът на САЩ не е добре дошъл в неговата резиденция - Пражкия замък. Това последва забележката на посланика на САЩ Андрю Шапиро, счетена за критична по повод решението на президента да присъства на предстоящите чествания на Деня на победата в Москва. Г-н Шапиро е цитиран от чешките медии да казва, че ще "бъде неудобно", ако чешкият президент е единственият държавник от страна от ЕС на трибуната на Червения площад.
Няколко световни лидери бойкотират церемонията заради ролята на Русия в конфликта Украйна , а президентът Земан се счита за по-симпатизиращ на Русия по тази тема.
Посланик Шапиро е "престъпил границата като критикува решението ми да присъствам на майските тържества по повод годишнината от края на Втората световна война", е казал г-н Земан. Поради това "вратите на замъка бяха затворени за г-н Шапиро" продължава той.
"Не мога да си представя, че чешкият посланик във Вашингтон ще съветва президента на САЩ, къде да пътува. И аз няма да позволи на никой посланик да има думата при моите планове за пътуване."
Г-н Земан е известен с откровените си виждания по редица въпроси, често в противоречие с тези на социалдемократическото правителството, казват кореспонденти.
Президентството е до голяма степен церемониално, но г-н Земан стана първият човек, избран пряко на този пост, когато встъпи в длъжност през 2013 година.

Станете почитател на Класа