Американски и Руски генерали предупреждават, че опасността от ядрена война е по-голяма от всякога

Ядрените стратегии на световните сили, комбинирани с модерни военни технологии представляват по-реална заплаха за ядрен апокалипсис днес, отколкото по време на Студената война, предупреждават двама генерали от САЩ и Русия в The New York Times.
Според генерала в оставка от Военноморската пехота на САЩ Джеймс Картрайт и руския генерал-майор от резерва Владимир Дворкин, рискът от "случаен" ядрен конфликт в света е изключително висок.
Кризата в Украйна е застрашила стабилността на отношенията между Русия и Запада и ядрения въпрос отново става основна заплаха за живота на планетата, казват авторите на статията. Решението за прилагането на ответни атаки се базира на информацията, получена от системата за ранно предупреждение (сателити и наземни радари). Полетното време на стратегическите ракети е в диапазона между 15 и 30 минути, така че решението за ответен удар следва да се осъществи за минути.
Това е изключително опасно, казват генералите. Всеки бъг в систамата за ранно предупреждение за ракетно нападение, както и всяка провокация може да бъде сигнал за незабавно започване на ядрена война. С появата на киберзаплахите опасността се умножава.
Затова военните препоръчват Белият дом и Кремъл да забравят конфронтацията и двустранно да изоставят принципите за прилагане на ответен удар по информация от системите за ранно предупреждение, а също ученията на стратегическите ядрени сили.

Станете почитател на Класа