„Коммерсант“: Украйна губи благоразположението на Европа

Вчерашните дебати в Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) по украинската криза преминаха в отсъствие на руската делегация, която отказа да вземе участие в сесията на асамблеята, докато не й бъдат реабилитирани ключови права, пише „Коммерсант". Руските парламентаристи очакваха, че дискусията ще премине в атмосферата на упреци към Москва, но това не се случи.
Предишните тези за неизпълнение на минските договорености от страна на Русия и „поддръжка на сепаратистите" в Източна Украйна, доставка на оръжие в зоната на конфликта, необходимостта да се върне Крим и да се освободи Надежда Савченко, звучаха вчера от устата на мнозина присъстващи. Едновременно с това, за разлика от предишни сесии, когато критиката по адрес на Русия се съпровождаше с почти безотговорна поддръжка на украинските власти, този път депутатите на ПАСЕ се изказваха по адрес на Крим непривично остро. Един от главните упреци бе затова, че украинските власти се бавят с осъществяването на жизнено важни за страната реформи, като вместо това приемат „символични" закони (например замяна на нацистка и комунистическа пропаганда). Други упреци, отправени към Украйна са свързани с нежеланието „да се придвижи напред въпроса за местните избори" и да се премине към диалог с Русия.

За пръв път след смяната на властта в Украйна критики по адрес на ръководството на страната прозвучаха в ПАСЕ и из устата на членове на украинската делегация, коментира още „Коммерсант".

Станете почитател на Класа