"Файненшъл таймс": "Русия се превръща в противовес на САЩ в Латинска Америка"

Развивайки търговските отношения със страните от Латинска Америка, Русия се стреми преди всичко да спечели съюзници. И страните, които имат дълга история на конфронтация със САЩ, имат всички шансове да бъдат такива, пише "Файненшъл таймс".
"Русия се нуждае от партньори, не само за търговия, но също и в ООН и ги търси винаги когато това е възможно" цитира медията Диана Негропонте, експерт от Удроу Уилсън център. Според нея, сложните отношения на Аржентина със западни страни като Великобритания и САЩ, я правят отличен партньор за Русия.
Статията отбелязва, че благодарността на Кристина Фернандес де Кирхнер към Москва за подкрепата по въпроса за Фолклендските острови, както и подкрепата от Аржентина за обединението на Крим с Русия са по-важни факти от меморандума за сътрудничество, подписан между руската компания Газпром и петролната компания YPF Аржентина.
Освен Аржентина, подчертава Негропонте, Русия активно укрепва връзките със страните, които "имат дълга история на конфронтация със САЩ" - Куба, Никарагуа и Венецуела.
Междувременно, Владимир Давидов, директор на Института за Латинска Америка на Руската академия на науките, заяви, "Русия действа като противотежест на САЩ в региона. Сега Латинска Америка се смята за по-независима от САЩ и иска да решава собствените си дела не само в икономиката, но и в отбраната и във външната политика. И ние в Русия, приветстваме това".

Станете почитател на Класа