Макдоналдс заплашен от дело за избягването на € 1 милиард данъци в ЕС

Американският гигант за бързо хранене Макдоналдс може да бъде изправен пред Европейската комисия (ЕС) разследване на данъчните си дела.
Комисарят по конкуренцията на ЕС Маргрете Ферстагер каза, че проучва синдикалните твърдения, че веригата ресторанти избегнала плащането на повече от € 1 млрд корпоративни данъци между 2009 и 2013 година. Синдикатите твърдят, че Макдоналдс са отклонили близо 4 млрд € приходи в клона си в Люксембург с персонал от само 13 души.
Макдоналдс е отхвърлил претенциите.
Коалицията на европейските и американските профсъюзи твърди, че компанията е намалила данъчното бреме чрез преместване на своята британска главна квартира в Швейцария и след това чрез насочване на пари в базираното в Люксембург дъщерно дружество, коетото също има швейцарски клон.
Синдикатите заявиха, че клонът в Люксембург имат приходи от € 3,7 млрд за петгодишен период, но е платил само € 16 млн под формата на данъци.
Макдоналдс твърди, че се е съобразил напълно с данъчното право на ЕС.
ЕС взема мерки срещу това, което счита като агресивно избягване на данъци от мултинационални компании. През миналата година започна разследване на Apple в Ирландия, на Starbucks в Нидерландия, и на Amazon в Люксембург.

Станете почитател на Класа