Бил Гейтс: "Обичам долара, но бих заложил на юана"

Бил Гейтс, основател на Microsoft и един от най-богатите хора в света, смята, че в избора между долара и юана, трябва да се даде приоритет на китайската валута. В интервю за CNBC, той каза, че не вярва в паричната политика на Федералния резерв на САЩ: "Обичам долара, но бих заложил на юана," каза той.
"Ситуацията на ниски лихвени проценти в световен мащаб е много нестандартна и не може да продължи дълго. Това създава проблеми и генерира" мехурчета ". Да се излезе от тази ситуация, без рецесия ще бъде много трудно" каза Бил Гейтс.
Други експерти също споделят мнението на американския милиардер. Анализатор на TeleTRADE подчерта, че "нивото на риск на китайската икономика е много по-малко, отколкото на САЩ". Според него, колкото повече нови рискове възникват, като например повишаване от правителството на тавана на дълга в САЩ, толкова повече инвеститорите ще се опитват да заместят долара.
И тъй като Китай насърчава юана по систематичен и постепенен начин като световна резервна валута и постепенно се увеличава обмяната й на световния пазар, сега е времето да се премине от долари в юани, счита той.

Станете почитател на Класа