С Анджей Дуда за президент Полша завива надясно

Предизвикалата шок победа на Анджей Дуда на вчерашния втори тур на президентските избори в Полша бе кулминацията на стремителния му възход от неизвестността до поста държавен глава и може да отвори нова политическа глава в най-голямата източноевропейска икономика.

Дуда беше правен съветник на консервативния президент Лех Качински, преди той да загине при самолетна катастрофа в Русия през 2010 г. Вече на 43-годишна възраст, новоизбраният президент смята себе си за духовен и политически наследник на бившия държавен глава.

Той си спомня как два дни преди полета Качински му казал, че е в ход смяна на поколенията, както и че именно Дуда и хората като него ще поемат отговорността за бъдещето на страната. "Когато си спомних за това след катастрофата, направо изтръпнах", каза новоизбраният президент пред вестник "Жечпосполита".

По-късно Дуда подава оставка след победата на последвалите президентски избори на Бронислав Коморовски - кандидата на партия "Гражданска платформа". Впоследствие Дуда става общински съветник, член на парламента, а накрая и евродепутат.

Въпреки това той все още бе сравнително слабо познат, когато партия "Право и справедливост", която понастоящем се ръководи от брата близнак на Лех Качински, Ярослав, го номинира за свой кандидат за държавен глава.

Някои наблюдатели го определиха като наместник на Ярослав Качински, който според тях не е искал да рискува да се изправи на избори срещу популярния Коморовски.

Невероятната победа на Дуда, която е и първият голям изборен успех на консерваторите от близо едно десетилетие, представлява възможност, от която "Право и справедливост" да се възползва преди парламентарните избори наесен. Тя крие и потенциални последици за позициите на Полша в Европа.

"От наша гледна точка тези избори ни позволяват да преодолеем препятствията", каза заместник-председателят на "Право и справедливост" Адам Липински. "Това проправя пътя за категорична победа на парламентарния вот".

НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ ЕВРОПА

Дуда е роден в южния полски град Краков в семейството на университетски преподаватели, а в младежките си години е ходил на църква и е бил пристрастен към четеното на книги бойскаут*. Завършва право, а по-късно и защитава докторантура в Ягелонския университет, най-старата академична институция в Полша.

През 2005 г. - годината, в която "Право и справедливост" за последно победи на парламентарни избори - Дуда става съветник в парламентарната група на партията, помагайки да бъдат изработени водещите й законопроекти за лустрация на хора, заемащи или кандидатиращи се за държавни длъжности, които може да имат комунистическо минало.

Впоследствие става заместник-министър на правосъдието в правителството на "Право и справедливост", а по-късно и правен съветник на президента Лех Качински.

Участва в обжалването на законопроект за по-строг надзор върху мрежата от кредитно-кооперативни дружества в Полша, навличайки си критики от противници, според които това е забавило влизането в сила на нормативния акт и е поставило под риск финансовата система.

На 6 август Дуда ще стане шестият президент на Полша, откакто започна нейният посткомунистически преход през 1989 г. Той победи Коморовски въпреки социологическите изследвания след първия тур, които сочеха победа с комфортна преднина за действащия държавен глава и съответно втори петгодишен мандат за него.

Коморовски, който е с 20 години по-възрастен от Дуда, изпадна в летаргия и не можа да постигне обрат след поражението си на първия тур.

Като държавен глава Дуда ще командва въоръжените сили, ще координира външната политика с министъра на външните работи, ще подписва или налага вето на законопроекти и ще може да излиза със свои законодателни инициативи. В правомощията му е и номинирането на управителя на централната банка.

Това дава на него и партия "Право и справедливост" възможност да променят отношенията на Полша с Европейския съюз, които досега се основаваха на тясно сътрудничество с Германия и другите големи играчи в блока. Партията обаче не е особено горещ привърженик на Брюксел, като според нея Варшава трябва да се съсредоточи повече върху собствените си интереси.

Дуда предложи също Полша да ограничи чуждата собственост в банковия сектор. Около две трети от този печеливш и добре капитализиран отрасъл е в чужди ръце.

Дуда също така подкрепи обръщането на ипотечни кредити от швейцарски франкове в полски злоти при исторически нива на валутния курс - ход, който би означавал загуби за банките в размер на милиарди злоти. Той освен това призова банковите авоари да бъдат обложени с нов данък, подобен на приетия в Унгария при премиера Виктор Орбан.

"Трябва да работим върху полската икономика, така че да започнем да се приближаваме към истинско благоденствие, а не към благоденствие на хартия", заяви Дуда малко преди вчерашния балотаж.

БТА

* б. пр.: Анджей Дуда е бил член на Съюза на полските харцери

Станете почитател на Класа