Разкрита е мистерията на "пътуващите" скали на Death Valley

Испанските геолози казват, че са открили един от най-загадъчните феномени в природата: защо камъните в Death Valley се движат без човешка намеса.

Учени от Университета Комплутенсе в Мадрид, Испания, са представили обяснение на плъзгащите се камъни в сухото езеро на Национален парк в Долината на смъртта в Калифорния. Феноменът на преместване на скалите, някои над 320 килограма, които се движат без човешка намеса и оставят следа по пътя си, се наблюдава и в Испания, в сухото дъното на езеро в Толедо.

С изучаването на двата случая, геолози отхвърлили версията, че камъните са движени от ледени пластове и се уверили, че отговорът се крие в зимните бури и микроорганизмите в областта, разкрива "Дейли мейл". "Те се движат през зимата, когато настъпят бури със силни ветрове", обяснява Мария Естер Санц, един от авторите на изследването. Вятърът създава потоци вода "които са причина за свличането."

Все пак, това явление би било невъзможно без някои микроорганизми в сектора, заключава изследването. Едноклетъчни водорасли и други организми на дъното на езерото отделят плъзгави вещества, които действат като "пързалка" за камъните.a

Станете почитател на Класа