Кан 2015: Жак Одиар изненадващ носител на Златната палма

Жак Одиар циментира мястото си на водещ съвременен френски режисьор, като спечели Златната палма в Кан за седмия си игрален филм, Dheepan.

Преди пет години Одиар взе Grand Prix за Prophet и участва на фестивала преди три години с Rust & Bone. В речта си, Одиар благодари на баща си, плодовития сценарист Мишел Одиар, който почина през 1985 година.

Това беше една нощ на изненади на 68-ия филмов фестивал в Кан, с доста отхвърлени фаворити на критиците. Журито - на което е разрешено да дава само една награда на филм - прояви еклектичен вкус и постави ясно изразен акцент върху френския актьорски талант.

Тази година Grand Prix отиде при 38-годишният дебютиращ режисьор Ласло Немес за Сина на Саул - история на затворник в Аушвиц, работещ като зондеркомандо, водещ евреите към газовите камери.

Любимецът на букмейкърите The Lobster, британска копродукция на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос, взе наградата на журито (трета награда), за сатирата си за самотни хора, които трябва да си намерят половинка в рамките на 45 дни, или да се превърнат в диво животно.

Френската звезда ветеранът Vincent Lindon спечели продължителни ръкопляскания, когато излезе на сцената, за да получи наградата за най-добър актьор за ролята си на мъж смазан от работата като пазач в супермаркет. Линдън победи харесваните Майкъл Кейн и Тим Рот.

Наградата за най-добър сценарий отиде при сценарист - режисьора Мишел Франко, който отдаде почит на братята Коен, както и на Рот, който председателстваше.

Критиците са доста раздвоени за цялостното качество на тазгодишното издание на фестивала. Миналата година фестивалът видя премиерите на Левиатан, Зимен сън, Г-н Търнър, Foxcatcher, Дивите разкази, Мама и Два дни - една нощ. Чувството на Кроазет е, че е малко вероятно нещо от тазгодишната реколта да прогресира до Оскар.

Вместо това, в заглавията на вестниците бяха завзети от полунощната прожекция на 3D секс филма на Гаспар Ное - Любов и от разразилия се скандал, когато охранителите не допуснаха на премиерите редица жени - включително една с ампутация – защото не носеха високи токчета.

Станете почитател на Класа