Human Rights Watch: жертвите на сексуално насилие в американската армия са подложени на репресии

Членовете на въоръжените сили на САЩ които са съобщили, че са жертви на сексуално насилие, често страдат от ненаказани репресивни мерки, заяви организацията Хюман Райтс Уоч.

Докладът на организацията е резултат от 18-месечно разследване и разкрива, че военните мъже и жени, които съобщават за сексуални нападения са 12 пъти повече подложени на някакъв вид отмъщение, преди да видят нападателя си осъден за сексуално престъпление. Проучването показва, че 62 процента от тези, които съобщават за сексуално нападение са претърпяли репресивни мерки, вариращи от заплахи, вандализъм и тормоз, загуба на възможности за напредване, дисциплинарни мерки, включително изгонване и дори криминални обвинения.

Според адвокатката Марибел Джарзабек, американската наказателна система трябва да бъде променена, защото принуждава много от жертвите на изнасилване да съжаляват, че са подали жалба. Подробностите на това изследване сочат, че само 5 процента от случаите на сексуално насилие във армията на САЩ приключват с присъда на агресора.

Според годишния доклад на американското министерство на отбраната 20 300 американски войници са били жертва на сексуално насилие през 2014.

Станете почитател на Класа