Китайски учени са на път да се построят кораби без гориво

Учени от Nankai университет в Китай, са предложили да се използва графен за изграждане на двигатели за космически кораби, които ще работят без гориво. След стопяване на листове от графен оксид, учените създали нов материал, който те наричат "гъба от графен" информира NewsScientist.

При лазерно рязане на графен изследователите забелязали, че материалът се движи. След това поставили графена във вакуум и с помощта на лазерни лъчи с различни интензитети повторили експеримента. Те открили, че някои части от гъбата се преместили с около 40 сантиметра. Гъбата реагирала по същия начин, когато насочили слънчева светлина през обектива.
Едно от обясненията за това явление е, че този материал действа като слънчево платно: фотоните предават импулси към материала и го движат. Според учените, в условията на вакуум, това явление може да бъде достатъчно мощно, за да премести и космически кораб.

Учени от цял свят се интересуват от това явление и вярват, че това може да бъде пътят за построяване на кораби, задвижвани от слънчевата енергия.

Станете почитател на Класа