Stratfor: С газопровода Турски поток Русия ще убие два заека с един изстрел

Русия ще продължи с проекта на газопровод Турски поток, който може да помогне да се увеличи значително износа на газ за Европа и за турския пазар, който е в бърз растеж, смятат анализаторите от Stratfor.

Газпром даде да се разбере, че ще продължи с изграждането на Руско-турския тръбопровод възможно най-скоро, независимо дали проектът ще преодолее политическите пречки в Европа, което подчертава статута на Русия " на най-големият производител на природен газ и петрол на континента " и което е един от факторите на руското влияние в Европа.
Според доклада, "Европейците смятат, че Русия няма да продължи с плановете си" ако Европа не изгради необходимата инфраструктура за доставка на газ от Турция до пазари, които в момента се захранват по украинския маршрут. Въпреки това, Газпром вече обяви на Европа, че планира да спре да използва текущия маршрут за износ през Украйна към 2019 г. и да прехвърли доставките на природен газ по новия газопровод.

"Русия е инвестирала достатъчно и има достатъчно доставки най-малко за да започне строителството на първия от четирите паралелни тръбопровода, всеки с капацитет от около 16 000 милиона кубически метра", пише изданието.

"Дори ако Европа не се ангажира в средносрочен план, Газпром може да използва по-малка версия на Турски поток за доставки за нарастващия пазар на природен газ в Турция. За Русия, Турски поток изпълнява същата цел като Южен поток, но без политическите ограничения за транспортирането на газ през България, член на ЕС.

Станете почитател на Класа