WikiLeaks разкрива същността на TISA, най-тайното споразумение в историята

Wikileaks разкри съдържателното ядро на текста на международното споразумение по търговията с услуги (TISA), което тайно договарят петдесет страни. То ще се пази в тайна в продължение на пет години след влизането му в сила и ще наложи на всички подписали го клаузи от полза за големите мултинационални корпорации, за сметка на суверенитета и обществените интереси на всяка страна в тайния договор, съгласно ексклузивна информация от WikiLeaks.
Джулиан Асанж разкри съществения текст на TISA, като например предвиденото в параграф 3 на член II, "при изпълнението на своите задължения и ангажименти по споразумението, всеки участник [подписал споразумението] трябва да вземе всички необходими мерки, с които разполага, за да гарантира спазването му от страна на регионалните и местни власти и неправителствените организации на своята територия ". Това означава, че страните-членки ще трябва да законодателстват и да налагат правила и регламенти и това е единственият начин да се принудят агенции, неправителствени организации и фирми да изпълняват разпоредбите на тайно договорени клаузи .
Договорът TISA има за цел да регулира наднационално здравните услуги, водата, финансовите, телекомуникационни и транспортни услуги. Изисква да има "прозрачност", което всъщност води до задължението на страните да представят проекти на вътрешното законодателство, преди да бъдат гласувани, съобщава порталът.
САЩ и ЕС са основните двигатели на този пакт, който според WikiLeaks засяга 50 страни и 68,2% от световната търговия с услуги. В най-новата си версия, проектът TISA посочва, че подписалите страни ще дават на чуждестранните доставчици на финансови услуги същото третиране като на националните.

Станете почитател на Класа