Масивно бунтовническо нападение за завземане на Алепо

Сирийските бунтовници, водени от ислямистки групи са започнали масово нападение, което има за цел да поеме пълен контрол над северния град Алепо. Те са изстреляли стотици ракети и снаряди към владяните от правителството области.
Сирийската армия е отвърнала на огъня и е започнала въздушни нападения.

Анализатори твърдят, че евентуалното падане на втория по големина град на Сирия би бил голям удар за президента Башар ал-Асад.

Базираната във Великобритания Сирийска организация за човешките права каза, че са били убити четирима цивилни, а повече от 70 - ранени в бунтовническата офанзива, петима бунтовници са убити при сблъсъци с правителствените сили в Западен Алепо.

Декларация на бунтовническите групи информира, че целта им е била да "освободи град Алепо" и да се гарантира, че ще бъде управляван по принципите на шериата.

Нов алианс от бунтовнически групи, наречена Ансар Шерия стои зад атентата в Алепо. Той включва джихадисткия фронт ал-Нусра, филиал на Ал Каида в Сирия.

Контролът над Алепо, най-големият град на Сирия, а също индустриален и финансов център на страната, е бил поделен между правителството и бунтовническите сили от 2012 година.

Правителството в голяма степен контролира западната част на града, докато различните бунтовнически фракции - източната.

Повече от 230 000 души са убити в Сирия, от началото на конфликта през март 2011.

Станете почитател на Класа