"Русия може да унищожи мечтата на САЩ за еднополюсно световно господство"

САЩ осъзнава, че Русия укрепва международната си позиция и защитава собствените си интереси, което се възприема от американската нация като заплаха за тяхната фантазия на еднополюсно световно господство, счита американски анализатор.

Новата военна стратегия на Пентагона, която наскоро бе публикувана, описва Русия като един от основните противници на САЩ, заедно с Иран, Северна Корея и "насилствените екстремистки организации като ислямската държава и талибаните". В документа също се говори за "възможна междудържавна война с голяма мощност" позовавайки се на Русия, както информира анализаторът и активист за мир Брайън Бекър.

Експертът подчертава, че новата стратегия е типична за отношението на САЩ в миналото, когато са започвали военни действия в други страни, като Ирак или Либия, дори без съгласието на ООН и международната общност. "САЩ рутинно нарушават международното право, а същевременно винаги казват, че са най-големият му поддръжник."

"Съединените щати осъзнават, че мечтата им за еднополюсен свят е станала невъзможна цел, че всъщност Русия засилва позициите си и защитава собствените си интереси", казва анализаторът. По негово мнение, САЩ виждат, че Русия, Китай и страни като Южна Африка и Бразилия "не са склонни да станат жертви на американската хегемония", а това се възприема като "заплаха за тяхната фантазия за еднополюсно световно господство".

Станете почитател на Класа