След катоЕвропа два пъти опрости германския дълг, защо не направи същото за Гърция? "

С безкомпромисното си отношение към гръцката криза, Европа и канцлерът Ангела Меркел изглежда забравят, че дълговете на Германия бяха опростени в края и на двете световни войни.
Това е неблагодарнна нагласа, която демонстрира липса на историческа памет. Вместо да помогнат на Гърция с трансфери за стимулиране на икономиката, Европейската централна банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия принуждават Атина да следва политики на икономии, на по-високи данъци и намаляване на държавните разходи, казва анализаторът Rolinson Curwen в The Daily Blog.

Тези политики не спасиха гръцката икономика и населението гласува на последните общи избори за радикалната левица СИРИЗА.

Ситуацията в Гърция не е безпрецедентна. Самата Германия, сега най-големият привърженик на тези политики за икономии, е била на ръба на пълната разруха на два пъти през ХХ век, припомня анализаторът.

Първият път - през 1923 г., когато германската икономика е опустошена след поражението си през Първата световна война. Германия е трябвало да изплати на съюзниците 132 милиарда златни марки. Въпреки това, държавите-победителки опростиха този дълг.

След Втората световна война, германската икономика отново е разрушена. Признавайки, че високите нива на дълг възпрепятстват консолидирането на мира и стабилността в наскоро демократизирана Германия, през 1953 г. победоносните западните съюзници отново й простиха и този дълг.

Не изглежда днешна Европа да има тази нагласа по отношение на Гърция. "Цял един народ не трябва да страда от грешките на едно поколение политици. Можем само да се надяваме, че Германия най-накрая ще се научи да се връща към миналите си грешки и да ги взема предвид при преговори с други държави в подобна ситуация," казва анализаторът.

Станете почитател на Класа