Шведски политик: Ядете ли месо "халал", ще станете мюсюлмани!

Радикално настроеният председател на една от секциите на партията „Шведски демократи" Мишел Еман иска пълна забрана на т.н. месо „халал" в училищата в страната. „Ако ядете месо „халал", се превръщате в мюсюлманин", заяви той. Журналистите не попитаха Еман дали смята, че „халал" (или в превод „чисто") месото има магически свойства. „Да, точно затова предупреждаваме. Те пробутват „халал" навсякъде", заяви политикът.
Интернет потребителите реагираха на заявлението му по оригинален начин и решиха да го развият творчески. „Кое месо има най-силни магически свойства? Халал? Кошерното? Жертвеното?", пита на страницата си в Туитър Магнус Едлунд. „Само ако знаехте какви магически свойства има месото „халал". Според вас Аладин как е летял с килимчето си?", иронизира Канан Кан Ясар.

„Ако месото „халал" превръща хората в мюсюлмани, сандвичите с херинга ги превръщат в идиоти", написа Нилс Карлсон. Професорът от Гьотеборгския университет Адриан Гроглопо смята, че предложението на Еман съдържа признаци на ислямофобия. „Днес в Швеция често се чуват подобни заявления, особено от представители на партията „Шведски демократи". С тези евфемизми те искат да кажат, че не искат да виждат в страната мюсюлмани, с което демонстрират ислямофобия, която е доста широко разпространена тук", казва Гроглопо. „Нелепо е да се твърди, че ако човек яде месо „халал", той по някакъв вълшебен начин може да се превърне в мюсюлманин. Това е толкова е глупаво, че нямам думи. Мюсюлманите започват да бъдат подлагани на тормоз", смята той.

Според информацията от Уикипедия, за да бъде месото „халал" е необходимо животното да бъде заклано по специален начин различен от прилагания в индустриалните кланици в немюсюлманските страни. Месото трябва да е от животни, които са убити, а не умрели от естествена смърт или при инциденти. Забранена е и храна от жертвени животни на други религии.

Станете почитател на Класа