Проучване разкрива защо някои пациенти слушат музика по време на операции

Музиката сама по себе си е упойка, разкри група британски учени, водени от Елизабет Бол, от Queen Mary University в Лондон. "Музиката е безопасна и евтина неинвазивна процедура, която може да се прилага лесно и успешно", казва проучването, публикувано от медицинското списание The Lancet.
След проучване на случаите на 7000 пациенти, изследователите заключават, че тези, които са слушали музика преди, по време или след хирургическа инвазия усетили "две точки болка" по-малко, така че са им били необходими по-малко болкоуспокояващи след операцията. Те чувствали по-малко безпокойство и като цяло били по-щастливи.
Положителният ефект на музиката допълнително нараства, ако пациентите могат да избират музиката. В допълнение, тези пациенти, които са били в състояние да чуят музиката, преди операции често се чувстват малко по-добре, отколкото тези, които слушали само по време или след операции, цитира изследването "Дейли мейл".
Остава да се знае какво предизвиква обезболяващия ефект на музиката. Възможно обяснение е, че музиката разсейва мозъка от болката, поддържайки го "зает" през интервенциите. В този смисъл, въпросът е само дали да са арии от опери или "Бийтълс" за по-добър ефект.

Станете почитател на Класа