Коралите избледняват: Глобалното затопляне обезцветява колоритни рифове

Учените забелязват "глобално избелване" на кораловите рифове в света, особено на Хавайге, в Карибския басейн, както и в някои части на Индийския океан. Ако температурата на водата не спадне, коралите по целия свят може да загинат, предупреждават експерти.

Във връзка с покачващите се температури на водата, коралите започват да "избеляват", т.е. да губят симбиозните водорасли, които ги обграждат, съобщава Calgary Herald. Без тези водорасли коралите стават много уязвими и могат да умрат, защото водораслите предоставят на коралите не само цвят, но и хранителни вещества.

В кораловите рифове обитават "една от всеки четири вида риби" на света, много от които остават слабо проучени, казва Ове Гулдберг, директор на Института за глобални промени в Университета на Куинсланд. Според него около 500 милиона души по света се хранят с риба, живееща в рифовете.

През последните две години температурата на водата се е увеличила както поради глобалното затопляне, така и заради явлението Ел Ниньо, което влияе на Тихия океан през тази година. Освен това влияе и натрупването на големи количества топла вода в Северния Тихи океан, феномен започна да се регистрира през 2013г. Признаците на това "избеляване" се появяват за около 4-6 седмици, ако температурата на водата стане само с 1 градус по Целзий по-висока от обичайното, казва Гилдберг.

Станете почитател на Класа