Петте икономическите проблеми, които ще усложнят живота на следващия президент на САЩ

Новият президент на САЩ, който ще бъде избран през ноември 2016 г., независимо от партията, която ще представлява, трябва преди да стигне до Белия дом да започне да се справя с икономическите предизвикателства, пред които ще е изправена страната през следващото десетилетие.
Няма да му е лесно. Ще има трудната задача да стимулира икономическия растеж на САЩ, в допълнение към предприемането на чувствителни политически и икономически решения, защото в противен случай, ще бъде запомнен като президент, който е позволил, наред с други неща, възхода на Китай, казва икономистът Самюел Райнс в статия за "The National Interest".
1. Ново нормализиране на Федералния резерв
Независимо дали лихвите ще се вдигнат и до каква степен, новият президент ще се сблъска с непримирима парична политика. Умерено по-строга позиция на Fed може да бъде положителна за новия президент: малко по-строга позиция обикновено показва по-силна икономика. Федералният резерв започва нова нормализация, за да избегне най-ниския си лимит, ако възникне криза, или поне за намаляването до известна степен на натиска от Конгреса.
2. Последиците от бавен растеж
Съществува реална възможност на потенциално по-нисък растеж на САЩ, известен също като стагнация. Отчасти това се дължи на демографски причини със застаряващата работна сила. A бавен растеж на САЩ изисква по-ниски лихвени проценти и по възможност по-чести интервенции от страна на Федералния резерв.
3. Икономическата заплаха Китай
МВФ подкрепя юана като официална резервна валута, което ще представлява радикална промяна в световната икономика. Възходът на юана може да ускори преминаването към една наистина биполярна икономическа система и икономиката на САЩ ще се нуждае от време да се адаптира към развитието на политическата и икономическата двуполюсност.
4. Спорни търговски споразумения
Нито споразумението Trans-Pacific за стратегическото икономическо партньорство (TPP), нито Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) са перфектни. Но да бъдеш съвършен и необходим са две различни неща. Без TPP, търговските правила в Азия ще бъдат написани без участието на САЩ. Непосредствените икономически ползи не са обект на това споразумение, а активното участие на Вашингтон на възникващите азиатски пазари и да присъстват на масата, където се определят правила за търговия. То също така ще служи като икономически балансьор на Китай.
TTIP, от друга страна, има икономически цели. Резултатите от този пакт ще имат значително въздействие върху бъдещето на правилата на световната търговия. И двете споразумения са критични по свой собствен начин, но са необходими за САЩ
5. Студентският кредитен дълг
Балансът на студентския дълг е над един трилион долара. Това е проблем не само на младите хора и ще засегне няколко поколения. Дългът намалява консумацията и е спирачка за икономическия растеж. Решаването на този проблем може да бъде ефективен инструмент, за да се предизвика по-бърз икономически растеж.

Станете почитател на Класа