Каква заплаха крият гигантските дупки, които се появяват в Сибир?

Учените от Института по геология и геофизика, базиран в руския град Новосибирск, вярват, че появата на огромни дупки в сибирския полуостров Ямал е свързана с изменението на климата и е предупреждение за непосредствената заплаха не само за областта, но и за най-студените места на планетата като цяло.

Нарастващият брой дупки, които са открити в различни части на Сибир през последните години, трябва да бъде сигнал за тревога за арктическите райони на планетата. Появата им е свързана с глобалното затопляне, като непосредствената причина за образуването на кратерите е размразяването на вечната замръзналост, съобщава вестник The Siberian Times.

Тайнствените дупки се появяват в резултат на топенето на газови хидрати в почвата и на емисиите на метан, които, от своя страна, се събират в така нареченото явление"Пинго", което е един хълм във формата на малък протуберанс и чието име означава точно "малък хълм" на езика на инуитите. С течение на времето "Пинго" избухва и причинява образуването на големи дупки.

Специалистите, които изучават тези дупки, предупреждават, че "Пинго" са потенциално опасни, защото могат да се взривят по всяко време.

"Мисля, че е твърде рано да се говори за катастрофа в планетарен мащаб, както предлага теорията за" заплахата метан ", но ако затоплянето продължава със сегашния темп, нашите северни градове ще бъдат изправени пред реална опасност" каза Игор Йелцов, заместник-директор на Института в Новосибирск.

Изследователите казват, че този процес е подобен на познатия феномен в Бермудския триъгълник. Учените считат, че огромни изригвания на метан под океанската повърхност са отговорни за изчезването на много кораби и самолети в северната зона на Атлантическия океан.

Станете почитател на Класа