Откриха защо САЩ не бомбардират петролните кладенци на ИД

Бившият директор на ЦРУ Майкъл Морел каза, че водената от САЩ коалиция срещу ИД не е бомбардирала петролните кладенци, контролирани от терористичната група, отчасти поради екологични съображения.

"Не пазим петролните кладенци контролирани от ИД, всъщност не ги бомбордираме, защото не искахме да навредим на околната среда и не искахме да унищожим тази инфраструктура", каза на 25 ноември Морел цитиран от "The Washington Times.
Няколко дни по-рано, малко преди атаките в Париж, той беше казал: "Ние не искаме да се унищожи този петрол, защото това е инфраструктурата, която ще бъде необходима за подкрепа на хората, когато ислямската държава вече не съществува".

Следва да се отбележи, че военни самолети на САЩ започнаха да насочват своите атаки срещу петролната инфраструктура на ИД само няколко седмици преди кървавите атентати в Париж. Някои политически анализатори смятат, че американската армия доскоро не е обръщала внимание на наистина важната цел, докато администрацията на Обама не намерила колосална грешка във военната си стратегия в Сирия – подценяването на приходите на групата от петрол.

Станете почитател на Класа