Един грешен туит на Financial Times разклати световните пазари

Financial Times публикува в четвъртък преждевременно грешен туит, който разтърси световните пазари. Туитът, съдържащ дезинформация, посочва, че ЕЦБ (Европейската централна банка), потвърдила своето решение да запази своята монетарна политика и да не променя лихвения процент.
Десет минути преди официалното потвърждение на ЕЦБ, "Financial Times" написа погрешно послание гласящо, че организацията не променя лихвения процент, и поддържа своята монетарна политика. Веднага се регистрираха многобройни банкови сделки, които повлияха на обменния курс на еврото, като го увеличиха с 1% спрямо долара, съобщава "The Economist".
Financial Times заявяваше, че банката нямало да промени официалните ставки, че поддържа лихвите на кредитите при 0.3% и лихвения процент по депозитите в -0.2%. След това ЕЦБ публикува в официално изявление, че лихвеният процент по депозитите намалява с десет базисни пункта до 0.3%, през което време Financial Times бързо отстрани грешния туит, който вече бе довел до драматични движения в борсите и в стойността на еврото.
На своя уебсайт медията се извини: "Ние съжаляваме за тази грешка и веднага ще направим преглед на процесите за публикуване. Financial Times се извинява на всички свои читатели за тази тежка грешка и ги уверява, че това не ще се случи отново."

Станете почитател на Класа