Ирак обяви за "нахлуване" навлизането на турски войски и изисква незабавно изтегляне

Багдад нарече "нахлуване" навлизането на турски войски в Ирак и призова за незабавното им изтегляне. Високопоставен турски чиновник, цитиран от Reuters твърди, че войниците са в Северен Ирак за да обучават кюрдските бойци Пешмерга.

Иракското правителство рано в събота излезе с изявление, в което се говори за навлизането на турски войски в северната част на Ниневия като нарушение на суверенитета си и призова за незабавното им напускане.

Министерството на външните работи в изявление, публикувано от държавна телевизия описва дейността като "нахлуване" и отхвърля всяка военна операция, която не е била съгласувана с федералното правителство в Багдад.

Няколкостотин турски войници бяха разположени в района на Мосул, в Северен Ирак, за да обучават иракските войници, предаде агенция Ройтерс.

Страните от коалицията срещу Ислямска държава, водена от Съединените щати, са наясно, че Турция е разположила свои войски в Северен Ирак, за да обучават иракските войници, заяви в петък източник от сигурността на Турция пред Ройтерс. Въпреки това, според две длъжностни лица от отбраната на САЩ, цитирани от Ройтерс, разполагането на турски войски не е част от усилията на коалицията.

Станете почитател на Класа