Опасното наследство от съветско време

В сепаратисткия регион на молдовското Приднестровие се намира вероятно най-големият склад за боеприпаси в Източна Европа. Сериозен е страхът, че остатъците от съветски времена биха могли да влязат отново в употреба.

 

 

Невзрачното селце Кобасна се намира на 200 км от границата, която дели Република Молдова от сепаратисткото Приднестровие. След разпадането на СССР, регионът отвъд рeка Днестър обяви своята независимост, но така и не получи международно признание. Бившата съветска република Молдова вече не контролира този регион, но продължава да гледа на него като на част от своята държавна територия.

В Кобасна се намира огромен склад за муниции, контролиран от приднестровските сепаратисти и руските мироопазващи сили, които се намират в региона от времето на военните сблъсъци през 1992 година. Независимо че Руската Федерация се задължи още през 1999 г. да изтегли войските си от Приднестровието, там и до момента са разположени близо 1500 руски военнослужещи. В складовете на Кобасна се намират оръжейните запаси на бившата съветска 14-та армия, както и оръжия, изтеглени от бившите „братски" страни – ГДР и Чехословакия.

На фона на украинската криза в молдовската столица Кишинев съществуват големи опасения, че тези оръжия биха могли да се използват при евентуален въоръжен конфликт. Бившият молдовски министър на отбраната Виталие Маринута съзира и други опасности. Генералът твърди, че в Кобасна се намират още близо 20 000 тона муниции за артилерията и сухопътните войски, както и различна по вид военна техника.

"Според изследване на Молдовската академия на науките, евентуална авария в този склад би могла да доведе до взрив, сравним с този от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки", казва Маринута. Той твърди, че годността на тези муниции отдавна е изтекла, поради което е необходимо складът незабавно да се постави под международен контрол, включително и за да не попадат оръжия в ръцете на чуждестранни бойци.

Нелегална търговия с оръжия

Приднестровието на няколко пъти е било обвинявано за участие в нелегална търговия с оръжие. Репортери на разследващия проект RISE Moldova разкриха още през миналата година колко лесно човек може да се сдобие с оръжия и муниции от склада в Приднестровието. Репортерите се представили за хора, желаещи да закупят оръжие, след което се сдобили с гранатомет и съответните муниции, а „търговецът" им обещал, че може да им достави всякакъв вид оръжие.

Политологът Оазу Нантой от Кишинев предполага, че Приднестровието е в състояние и само да произвежда оръжия. За ДВ той каза, че от сепаратисткия регион на няколко пъти са били „експортирани" оръжия за чужбина. През 1990-те години например оттам са заминавали оръжия за региона на Балканите, което било използвано по времето на войните в бивша Югославия. Съществували и истински ценоразписи за отделните видове оръжия и муниции.

Сепаратизъм и тероризъм

Освен като център на нелегална търговия с оръжия, регионът на Приднестровието се е превърнал и в средище на различни терористични групировки, твърди бившият шеф на молдовските тайни служби Валентин Дедиу: „Имахме информации, че различни терористични организации са закупили оръжия от Приднестровието. А доколкото можем да приравним сепаратизма с тероризма, бихме могли да кажем, че в Приднестровието днес има тренировъчни лагери на терористични групировки", казва той. Според Дедиу, мъже от Приднестровието са участвали в различни акции в Украйна, като например атентатите от Одеса през 2014 година.

След терористичните удари от Париж молдовските сили за сигурност засилиха своя контрол. Задържани бяха множество мъже, за които се твърди, че са участвали във военни действия в региона на Донбас. През миналата седмица бяха задържани и членовете на полувоенизирана групировка, която вероятно е планирала различни атентати в Молдова. Иззети са били географски карти, на които били нанесени евентуалните цели, както и множество оръжия.
[Валентин Дедиу: В Приднестровието има тренировъчни лагери на терористични групировки]

Валентин Дедиу: В Приднестровието има тренировъчни лагери на терористични групировки

Молдовският депутат Вячеслав Унтила, председател на парламентарната комисия по сигурността в Молдова, не изключва възможността да се появят нови полувоенизирани формирования, сходни с онези на полуостров Крим, които да предизвикат размирици в региона.

Несигурността в република Молдова се подсилва допълнително и от политическата криза в страната. Дискредитираният заради корупция проевропейски Съюз не е в състояние да състави стабилно правителство. Проруските партии искат да предизвикат предварителни избори. Те водят във всички анкети на социолозите и в случай на изборна победа биха обвързали страната по-силно към Москва. Опасността от ново кризисно огнище край източната граница на ЕС, става все по-реална.

DW

 

Станете почитател на Класа