Какво кара младите американки да се присъединят към Ислямска държава?

Около 250 американки са се опитали да се присъединят към джихада в Сирия, според правителствени оценки, пише The Washington Post. Като цяло, те са млади, умни жени и повечето са "кръвно свързани с джихадизма", обяснява изданието.

Американските жени, които се присъединяват към Ислямска държава, имат навършени 21 години, но приблизително една трета от тях са тийнейджърки, пише The Washington Post.

Много попадат в мрежите, привлечени от пропагандата на Ислямска държава в мрежата, казва Ерин Мари Солтман, научен сътрудник в Института за стратегически диалог. Пропагандата на терористичната група представя жените като "лъвиците", работещи с мъжете за да се изгради екстремистката утопия.

Това често се случва, защото тийнейджърките все още не разбират кои са, или са разстроени и ядосани за преследването на мюсюлманите. Също така те отказват да се възприема като сексуални обекти. "Те носят покривало, за да не могат да бъдат сексуализирани", казва Солтман.

Повечето от тези жени са активни в различни джихадистки уеб сайтове и често търсят любовни авантюри. Те са фенки на ИД, така както други са фенове на поп-звездите".

Тези изводи съвпадат с доклад за екстремизма, според който от 71 терористи от ИД, арестувани в САЩ от март 2014 г.насам, десет са жени.

Станете почитател на Класа